Tromsø Storm søkte NBBF om dispensasjon for parallell spilletillatelser for klubbens reserver, deriblant Runge Løhr Hauge (bildet), under 23 år. Ønsket er at spillerne som sliter med å få spilletid i BLNO også skal kunne spille for Storms farmerklubb Varden BBK i nasjonal 1. divisjon. AU i forbundet avslo denne søknaden nylig, og det til Storms store skuffelse og irritasjon. Nå anker Storm vedtaket og stiller spørsmål om forbundet virkelig forstår alvoret og viktigheten av saken. Dette er en beslutning som begrenser basketsporten og bremser utviklingen.

Mange klubber i ligaen sliter med å få god nok matching for spillere som ikke får så mye spilletid på ligalaget. For at disse unge spillerne skal få nødvendig og verdifull matching så burde muligheten for å ha parallelle spilletillatelser med 1. divisjonslag være mulig. NBBF avslo Storms søknad og begrunnet dette med saken som ble avslått på Tinget i vår. Her ble det fattet et vedtak med minst mulig margin, og det etter at et par ligaklubber ikke var tilstede under avstemmingen. Vedtaket har skapt mye frustrasjon og ikke minst irritasjon fra mange i basket-Norge. Ligaen sliter i dag med at de fleste klubbene henter inn spillere utenfra som “stjeler” verdifull spilletid for unge norske talenter. Forbundet må se viktigheten i denne saken og være mer villig til å legge forholdene til rette for utviklingen av disse spillerne. Dette vil jo garantert høyne nivået i Norge og kunne bidra at landslagene i fremtiden kan hevde seg bedre internasjonalt. En negativ beslutning i denne saken vil være være meget uheldig for basketsporten, og forbundet bidrar da absolutt ikke til å legge forholdene til rette for positiv utvikling av unge norske spillere.

Når det gjelder Storm og deres spillere så kan denne saken gi fatale følger. Bredden i mindre byer i dag er ikke stor, derblant også i Tromsø. Hvis de 5 spillerne saken dreier seg om ikke får parallell spilletillatelser så vil de måtte velge om de skal spille for Storm eller Varden kommende sesong. De har soleklart behov og mest igjen for å spille i 1. divisjon med tanke på sin utvikling. Hvis dette skulle skje så vil Storm stå ribbet igjen. Uten disse spillerne vil Storm kun ha 8-9 spillere å disponere i ligaen. Dette er selvsagt ikke mulig. Derfor vil et avslag i saken medføre at Storm må “tvinge” disse unge spillerne til å spille for Storm, noe som igjen medfører at Varden ikke kan stille lag i 1. divisjon. Bredden er rett og slett for liten i Tromsø til dette. Riktignok kunne vel Varden mønstret et lag fullt av gamle Storm-spillere, men da er hele hensikten med Varden, som skulle være et lag for unge, fremadstormende spillere. Tror forbundet at dette er med på å fremme basketsporten i Norge?

Klubben og mange andre sentrale personer i basket-Norge håper at forbundet ser viktigheten av denne saken og kommer frem til en beslutning som er med på å fremme utviklingen innen sporten og ikke legge store begrensninger!

Se anken som ble sendt til forbundet under linken nederst på denne saken.

Les mer om saken i Tromsø

(anken som ble sendt til forbundet 10.08.2004)

Vi viser til avslaget på vår søknad vedrørende parallell spilletillatelser. Vi vil først uttrykke stor skuffelse over den beslutning som ble fattet. Vi finner det meget merkelig at NBBF ikke ser viktigheten av å legge forholdene til rette for at norsk basketball kan utvikle flere norske spillere til ligaen.

NBBF begrunner avslaget med at en slik regel om parallell spilletillatelse ble avvist på Tinget i vår. Det som skal sies i denne saken er at dette vedtaket ble gjort med liten margin, og hadde 2-3 av de ligaklubbene som ikke var tilstede avgitt sin stemme så ville denne regelen trolig vunnet frem. Dette er noe som Per Burud og andre sentrale personer i basket-Norge også innrømmet etter Tinget. Det er meget uheldig for de unge spillerne som blir ”straffet” av dette fordi noen klubber var forhindret eller ikke valgte å stille på Tinget. Gjennomgangsmelodien på hele Tinget var å legge til rette for en økning i rekrutteringen og kunne avle opp flere gode junior- og seniorspillere på både dame- og herresiden. I denne sammenheng ble det også fattet et vedtak der det gjør det mulig for en klubb og ha et samarbeid med flere ulike klubber om nettopp parallelle spilletillatelser. Tidligere kunne klubbene kun ha samarbeid med en klubb, noe som de enkelte spillerne det dreide seg om ble lidende av. Her ble det tatt hensyn slik at spillerne ikke skulle lide og at de fikk muligheter til å utvikle seg også utenfor sin moderklubb. Et argument som ble brukt i mot var at dette kunne forringe klubbfølelsen til spillerne. I dag er bredden ikke god nok i toppen til at spillerne kan ta slike hensyn. En spiller i dag er nødt til å vektlegge muligheten for å utvikle seg selv mye høyere enn om hvilken klubb dette skjer i. Vi føler at vår søknad har mange likhetstrekk.

At NBBF ikke vektlegger at bredden og nivået er meget forskjellig fra Oslo, Bergen og til de andre mindre byene i basket-Norge, som for eksempel Tromsø, Harstad, Kongsberg og Kristiansand, finner vi meget merkelig. NBBF er vel klar over dette!?! Det er veldig gledelig at nivået på aldersbestemte klasser har økt betraktelig de siste årene. Dessverre gjelder dette hovedsakelig nivået på spillere i Oslo og Bergen-området. Her har basketballen opplevd en flott utvikling som basket-Norge kan være både glad og stolt over. Dessverre er bredden og nivået i mindre byer ikke like bra. Her er basketsporten fortsatt lite utbredt og nivået kommer til syne når for eksempel lag fra de mindre byer deltar i blant annet junior-NM. Hvis man ser på resultatene de siste årene så er det lett å se at disse mindre byene ikke har mye å stille opp med i forhold til lag fra Oslo og Bergen. Flere av de spillerne hos oss som saken dreier seg om ble ”slaktet” med 40-60 poeng i sine kamper i junior-NM i 2003. Disse gode lagene får meget bra matching hver eneste helg med jevnbyrdige lag. I blant annet Tromsø så er hverdagen en totalt annen. Våre juniorspillere og de resvervene på Storm, som denne saken dreier seg om, har kun et tilbud og det er nord-norsk 2. divisjon. La oss nok en gang skyte inn at dette tilbudet kun kom på plass for et par år siden grunnet at vi som klubb tok initiativ til å blåse liv igjen i denne serien. Allikevel opplever vi at nivået er meget varierende. Fra Varden, som består av gamle Storm-spillere, til Bardu og Finnsnes, som er nyetablerte lag, er det meget stor nivåforskjell. Nivået i denne divisjonen er dessverre i dag knapt nok på nivå med en gutteserie i Oslo eller Bergen, forutenom Varden-laget. Det er derfor utrolig viktig at Storms ”reserver” får muligheten til å spille både for Varden i allnorsk 1. divisjon samt på Storm i ligaen. De er rett og slett totalt avhengig av dette for å kunne utvikle seg.

Et annet moment er at Tromsø som by ikke har så mange spillere i junior- og seniorklassen. Den gode rekrutteringen som skjer i Storm Ungsom vil først komme til syne i disse klassene om 3-4 år. For at Storm skal kunne dyrke frem lokale spillere, for ikke å være avhengig av spillere fra andre byer eller utlandet, så er dette en utrolig viktig sak for oss. I dag er situasjonen så prekær at hvis Storm-reservene ikke får parallell spilletillatelse så vil konsenkvensene for både Storm, Varden og basket-Tromsø kunne være fatale. For å kunne stille et 1. divisjonslag på beina i Tromsø, uten å bare bruke gamle, pensjonerte Storm-spillere, så er man helt avhengig av de spillerne som utgjør resvervene i Storm. Uten disse kan vi kun mønstre mange 16-18 åringer som vil bli slaktet i 1. divisjonen. Tanken bak å gjøre Varden til Storms farmerklubb var jo at de unge i Storm-stallen, som normalt ikke er gode nok for mye spilletid, skulle kunne få verdifull og meget nødvendig matching i 1. divisjonen. Får disse spillerne ikke paralellelle spilletillatelser så må de gjøre et valg om enten å fortsette å spille på Storm og stå i fare for å ikke få spilletid og mulighet å utvikle seg. Eller så må de velge å ta overgang til Varden og kun spille for dem. Da dette er det aller viktigste for disse spillerne i denne fasen av deres karriere så er vel dette egentlig ikke noe valg. Dessverre vil dette medføre store negative følger. For det første så får ikke spillerne denne saken dreier seg om muligheten av å kunne kjempe seg til spilletid i ligaen i år, noe som garantert vil være meget uheldig og meget beklagelig for dem. For det andre så ville dette skape et enda større problem for Storm. Hvis Storm ”mister” 5 av sine spillere i stallen til Varden så vil ligalaget per i dag stå igjen med kun 8-9 spillere i stallen, inklusiv utlendinger. Dette sier seg selv at det ikke går. Da må Storm ”tvinge” reservene om å spille for Storm, da dette er det aller viktigste for klubben og basketsporten i Tromsø, og faren er at Varden må trekke laget fra 1. divisjon. Vi tør ikke tenke på de negative følgende av et eventuelt nytt avslag fra NBBF. Ser ikke forbundet viktigheten av denne saken og ikke minst viktigheten av å legge forholdene til rette for klubber og spillere i Norge for å kunne utvikle egne, norske spillere for fremtiden. Når vi i tillegg vet at ligaen allerede i dag har en for stor andel utlendinger som tar spilletid fra unge, norske talenter så er dette en utrolig viktig sak for hele basket-Norge. Det er også allment kjent at de fleste ligalagene sliter økonomisk i dag, og mye grunnet nettopp kostnader knyttet opp mot utenlandske spillere. Her har forbundet en mulighet til å påvirke og være med på å legge forholdene til rette for at ting utvikler seg til det bedre for norsk basketball.

Vi håper dere forstår problemet og alvoret i saken, og at noe må gjøres nå. En dispensasjon til oss og eventuelt andre vil garantert ikke møte motstand i det øvrige basket-Norge, ei heller stor forståelse for at rammebetingelsene ikke er de samme for alle i dag. Vi tror at ved neste Ting så vil flere klubber og kretser seg viktigheten av dette mer enn de gjorde i vår. Målet til Varden/Storm er jo heller ikke å mønstre et best mulig lag i 1. divisjon for så å vinne serien. Dette er ikke tema en gang. Det viktigste er å legge til rette forholdene slik at mindre klubber og byer også kan utvikle lokale spillere. Vi klarer ikke å se noen argumenter for at dette ikke er til det beste for spillerne, klubbene og basket-Norge. Vi tror også et avslag på denne søknaden vil bli mottatt negativt av media og omverden. Vi håper NBBF ser dette og vedtar en beslutning som kan fremme basketsporten og ikke legge begrensninger.